אם אתם בעלי חשבון בנק משותף יחד עם בן הזוג, ודאי שאלתם את עצמכם מה יקרה ביום בו חלילה אחד מבני הזוג ילך לעולמו? האם בן הזוג הנותר בחיים יוכל לעשות בחשבון הבנק כרצונו?
במקרה בו אחד מבני הזוג נפטר לבית עולמו, חשבון הבנק נחסם ובן הזוג הנותר בחיים לא יכול לבצע פעולות פשוטות כמו ביצוע תשלומים שוטפים, משיכת כספים ועוד, וזאת עד להמצאת צו ירושה או צו קיום צוואה.
הליך הוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה הינו הליך אשר עלול להימשך חודשיים ואף שלושה, וזאת בהנחה ולא הוגשה התנגדות לבקשה.
מה עושים בפרק הזמן הזה? על מנת להימנע ממצב של חוסר אונים בו אתם מנועים מלעשות שימוש בכספים שלכם, ישנו פתרון פשוט והוא חתימה על טופס אריכות ימים (או סעיף היוותרות בחיים) -
- סעיף זה מאפשר לשותפים לחשבון הבנק לקבוע מראש כי החשבון ימשיך להיות פעיל במצב בו אחד מבני הזוג יפטר לעולמו, כך, השותף הנותר בחיים יוכל להמשיך ולפעול בחשבון אף טרם קבלת צו ירושה או צו קיום צוואה.
- כיום סעיף היוותרות בחיים קיים באופן אוטומטי במרבית מסמכי פתיחת חשבון הבנק המשותף. עם זאת המלצתי היא לבדוק מול הבנקאי כי אכן קיים בחשבונכם סעיף כזה.
- ככל וחשבון הבנק נפתח ללא חתימתכם על סעיף זה, כך למשל כאשר אתם מצטרפים לחשבון בנק קיים אשר היה בבעלות של יחיד, בדקו מול הבנקאי את המשך ההליך.
חשוב לזכור!
טופס אריכות ימים אמנם מאפשר לבעל החשבון שנותר בחיים להמשיך לפעול בחשבון ולמשוך כספים, אולם הוא אינו בא במקום צו ירושה או צו קיום צוואה.
תוקפו של סעיף זה יפה רק ביחסים בין הבנק לבין בעל החשבון.
ככל וימצא כי בעל החשבון הנותר בחיים משך סכומים מעבר לחלקו בחשבון הבנק ומעבר לחלק בירושה כפי ייקבע על פי צו ירושה או צו קיום צוואה, הוא עלול להידרש להשיב את מלוא הכספים שמשך מחשבון הבנק ליורשים של המנוח.
דוגמה לסעיף אריכות ימים (סעיף "היוותרות בחיים")
א) במקרה של פטירת מי מאיתנו, יהיו בעלי החשבון הנותרים בחיים או מי שפועל מכוחם כדין, זכאים להמשיך ולעשות מעת לעת פעולות בחשבון ולא תחול על הבנק כל אחריות כלפינו, או כלפי חלפינו, או יורשינו, או הפועלים מכוחנו כדין, בכל הקשור לחשבון.
ב) מבלי לגרוע מהאמור לעיל, אנו מאשרים כי ידוע לנו שאין בהוראות אלה כדי לקבוע זכויות קנייניות בין הבעלים המשותפים הנותרים של החשבון או של אחד מבעלי החשבון או של יורשיהם והבאים מכוחם כדין.
בכל פגישה בה אני עורכת צוואה וצוואה הדדית במיוחד, חשוב לי להסב את תשומת ליבם של לקוחותיי לסעיף אריכות ימים.
האמור בהודעה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.
לתיאום פגישת ייעוץ-
עו"ד יפית אייקורט
054-7828252